2012. október 23., kedd

ubuntu

Eljött az ideje, hogy újrarakjam a gépem, került rá windows is, majd meglátom, mennyire használom.
Alapvetően a talán legnépszerűbb linux disztribúciót használtam, annak is egy régebbi verzióját. Most leszedtem a legújabb 12.10-et, és fel is tettem. Jelenleg is arról írok.
Sajnos nem marad meg, mert az Intel videókártyával nincs jóban, és a probléma 100%-osan csak kernelcserével oldható meg (és az sem biztos).
A 12.10 nagyon jó lett,  csak ajánlani tudom. Van egy kis kihívás abban, hogy a grafikus kezelőfelületen sok beállítást máshonnan lehet elérni, de aki erre eddig is a kedvenc programját használta, vagy terminálból mindent megoldott, annak nem lesz ezzel baja. A külső erősen hajaz a tabletes megoldásokra, ezt a fejlesztők sem tagadják. A világ erre halad, szóval ez érhető is. Erősen testreszabható, de ez eddig sem volt hátránya az Ubuntunak. Pár windowsos ismerősöd nagyot nézhet, ahogy gesztusokkal irányítod, hogy mi történjen (bár a win8 talán már ismeri ezt), de az ablakok, meg munkaterületek forgatása hihetetlenül jól tud kinézni.
Így sajnálom, hogy le lesz szedve, de majd ha veszek komolyabb notit, akkor tutira visszatérek ehhez.
Most vakarok egy Lucydot, és lecserélem, ami olyan érzés lesz, mintha feltennéd a win 2000-et a 7 után.
OS X oprendszerrel még nem volt dolgom, szóval nem tudom mennyire jó, meg élvezhető, de mindenesetre eddig az új ubuntu a kedvenc, és gyanítom,  hogy rengeteg funkciót még csak ki se próbáltam.
A telepítés nem volt egyszerű, mert ugye alapból 0 fényerővel ment a videókártya, amit már korábban is tapasztaltam, de telepítés után átírod az etc/rc.local fileban az alapértelmezett fényerőt, és nagyjából rendben is van. Lecsukás után megint sötét, de kis utánaolvasás, és ez is megoldható, de kijelentkezésnél, meg újraindításnál is hasonló fogad, ami már kicsit sok.
Lényeg, hogy újrarakom, most mennem kell :"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése